80'ler Pop Rock müziğinin güzide temsilcilerinden, XTC

Herkese merhabalar. Bugün yine özel sebeplerden ötürü moralim epey bir düzelmiş bulunmakta. Bunun olmasını aynı zamanda hayatım boyunca dinlediğim en iyi şarkılardan birine borçluyum, The The grubundan Uncertain Smile. Resmen klavye nedir, nasıl kullanılır dersi vermişler. Linkini hemen aşağıya koyuyorum.

3.24den sonraki klavye solosunu bugün 10 kez dinledim sanırım, bıkmıyorum elbette :D


Her neyse, konu müzikten açılmışken bugünkü konumuz da bir müzik grubu ile ilgili. Bu müzik grubu 77-99 arası gerçekten iyi çalışmalara imza atmış, Andy Partridge, Colin Moulding ve Dave Gregory isimli elemanlardan oluşan XTC. XTC'yi belli bir türe sokamayız bence, fakat tüm albümleri incelendiğinde, hepsinde öyle ya da böyle "pop rock" esintileri var, bu nedenle Pop Rock grubu diyeceğim XTC için. Fakat bu belirsizlikten ötürü albüm albüm incelemek istiyorum grubu.

1977- White Music: XTC grubunun ilk uzunçaları. Pek güçlü bir albüm değil, içinde pek çok deneysel olma çabasına bürünmüş doldurma şarkı olduğunu düşünüyorum. Fakat yine de Radios in Motion ve Statue of Liberty gibi güzel şarkıların da hakkını yememek lazım. Bu albümün türü için Post-Punk ile New Wave karışımı diyebiliriz.

1978- Go 2: Grubun en zayıf albümü olduğunu düşünüyorum, içinde tek dinlemeye değer şarkı Are You Receiving Me, ki grubun en ünlü şarkılarından biridir, gerçekten severim. Fakat bunun dışında bütün albüm başarısız bir Post-Punk albümü olduğunu bağırıyor gibi.

1979- Drums and Wires: Grubun kendi çizgisini bulmaya başladığı zamanlar diyebiliriz. Kendileri ilk kez bu albüm sayesinde daha geniş kitlelere ulaşmışlardır, içinde gerçekten çok güzel şarkılar barındırıyor, favorim ise Ten Feet Tall. Türü için ise bir kaç şarkıyı dışarıda tutarsak New Wave diyorum, Post-Punk etkileri daha az.

1980- Black Sea: Grubun New Wave'dan biraz uzaklaşıp daha çok Post-Punk/Pop Rock ağırlıklı müzik yaptığı albüm. Çok güzel bir albüm kapağına sahip olmasının yanında grubun kilometre taşlarından sayılabilecek Generals and Majors gibi bir parçayı barındırıyor.

1982- English Settlement: Bu albümde XTC biraz daha sanatsal bir müzik icra etmiştir diye düşünüyorum. Pop Rock ve Art Pop karışımı bir albüm diyorum, ki grubun en iyi 2.albümü bana kalırsa. Şarkılar gerçekten gerek farklılıklarıyla gerek yakalayıcı olmalarıyla insanın aklından çıkmıyor.

1983- Mummer: XTC'nin Art Pop'a biraz daha fazla daldığı bir albüm. English Settlement kadar olmasa bile sıcak bir havaya sahip, içinde grubun en iyilerinden diyebileceğim Wonderland gibi bir şarkıyı da barındırıyor.

1984- The Big Express: Pek dinlediğim bir albüm değil, tek diyebileceğim grup bu albümde Go 2'den sonra yeniden biraz daha deneysel havalara giriyor.

1986- Skylarking: Ve işte geldik hem grubun (hem de benim açımdan tüm müzik tarihinin) zirvesine. XTC, Skylarking'de gerçekten Pop Rock türünün gelebileceği en üst noktalardan birine bu 15 şarkılık mükemmel albümle ulaşıyor. Albüm psychedelic bir hava içerisinde, aynı zamanda biraz da konsept bir albüm denilebilir. Şarkılar genel olarak "insan ve hayatı" odaklı, özellikle Earn Enough For Us ve Big Day parçalarında görülebileceği üzere. İnsanı her türlü duyguya sokabilen bu albümü her insan bir kez dinlemeli.

1987- Oranges and Lemons: Adını Skylarking'deki bir şarkının sözlerinden alan albüm diğer albüme göre daha psychedelic bir hava içinde fakat Skylarking'e göre daha zayıf kalıyor.

1992- Nonsuch: Grubun 5 senelik bir sessizliğinden sonra gelen bu albüm gerçekten ilginç bir albümdür. XTC bu albümde türlü türlü sulara girip çıkmış, belli bir soundu yok. Fakat yine de grubun külliyatında yer alan en iyi parçalardan bazıları da bu albümde.

1999- Apple Venus Part 1: XTC'nin sondan ikinci albümü, grubun sanatsallık çabalarında geldiği son nokta aynı zamanda. Şarkılar Baroque Pop- Art Pop arasında gidip geliyor. Fena bir albüm değil, fakat favorilerimden de değil.

2000- Wasp Star: Grubun son albümü, aynı zamanda dinlemediğim tek albümü. Bu kısmı dinledikten sonra düzenleyeceğim.

Grubun tüm albümlerini bu şekilde özetleyebilirim. Gördüğünüz üzere epey çeşitli sularda yüzmüş, çoğunda da başarılı bir yüzüş icra etmiş bir grup XTC. Bu nedenle eğer 80'ler müziği araştırılıyorsa XTC es geçilmemeli, gerçekten yoğun duygular yaşatabilen bir grup.

Bu biraz uzun ve biraz amatörce yazılmış yazımda en sevdiğim grup ve albümleri hakkındaki düşüncelerimi belirttim, eğer yazıyı okuduysanız ve grubu ilk kez duyuyorsanız bir an önce dinleyin. Başlangıç şarkısı olarak önerdiğim şarkıyı hemen altta paylaşıyorum. Diğer yazımda görüşmek üzere, şimdilik kendinize iyi bakın!

1-2-3-4-5, Senses Working Overtime!

Yorumlar