Formula 1 2019 Sezon Sonu Değerlendirmesi Bölüm 1: Sezonun En İyi 10 Pilotu

Herkese merhabalar. Formula 1 2019 sezonuna Abu Dhabi ile veda ettik. Çok güzel yarışlar izlesek de şampiyonluk mücadelesinin erken sonuçlanması bu yarışların tadını çıkarmamıza pek olanak vermedi. Fakat yine de hatırlanacak bir sezondu, hiç olmazsa 2014-2015 gibi sezonlardan daha iyiydi. 

Sezonu parça parça değerlendireceğim. İlk bölümde sezonun en iyi 10 pilotuna dair kısa yorumlar ve en iyi performanslarına, zayıf ve güçlü noktalarına yer vereceğim. Öyleyse, başlayalım.


10 - Daniel Ricciardo
Ricciardo Renault ile ilk senesinde hiç de fena değildi. Geç frenaj stilinin Renault araçlarında işe yaramaması nedeniyle bazı sıkıntılar yaşasa dahi Hulkenberg'i net şekilde mağlup etti ve sezonu 54 puan ile bitirdi. Takım arkadaşını sıralama turlarında da mağlup etmeyi başardı. 2020de frenaj stilini daha da iyileştireceğini düşünürsek, Ricciardo halen yüksek seviyelerin pilotuyum dedi bize bu yıl.

Ricciardo'nun en güçlü yarışları: Uzun süre Bottas'ı savunduğu Kanada, 4.olduğu İtalya

Ricciardo'nun en zayıf yarışları: Ceza yediği için muhtemel bir podyumdan olduğu Brezilya, geri giderken Kvyat'a çarptığı Azerbaycan

Ricciardo, 2019da gerçek F1 ile tanıştı. Umarım Vettel gibi bocalamaz.


9 - Sebastian Vettel
Vettel 2018deki çöküşünden sonra daha ne kadar düşebilir diye düşünürken, daha da düştü, sonunda ise Ferrari'deki ilk sezonunu geçiren takım arkadaşı Leclerc'in 22 puan gerisinde noktaladı sezonu, üstelik en güçlü olduğu sıralama turlarında da 12-9 geride kaldı. Leclerc'e mağlup olmasında mekanik arızaların da payı oldu fakat Vettel'in iyi sürdüğünü söyleyemeyiz. Kendisini Kanada, Almanya, Singapur, Rusya, Japonya gibi iyi performanslarının hatrına 9.sıraya koyuyorum. Acilen kendisini toparlamalı.

Vettel'in en güçlü yarışları: 1 yıl aradan sonra zafere ulaştığı Singapur, sonuncu başlayıp podyuma çıktığı Almanya

Vettel'in en zayıf yarışları: Varlık gösteremediği ve kaza yaptığı Britanya, spin attığı İtalya


Seb, zayıf geçen seneyi Singapur'da aldığı zafer ile çok az telafi etti.


8 - Lando Norris
Norris McLaren'in beklenenden iyi olmasını çok güzel değerlendirdi ve güzel bir çaylak sezonu geçirdi. Sainz'i sıralamalarda mağlup etti, puan durumunda Sainz neredeyse 2 katı daha fazla puan aldı fakat Norris'in de şanssızlıklar yaşadığı unutulmamalı. Norris, özellikle saf hızı ve sempatik kişiliği ile geleceğe umutla baktıran pilotlardan.

Norris'in en güçlü yarışları: 5.bitirmeye giderken son tur arıza yaşadığı Belçika, ilk puanlarını aldığı Bahreyn

Norris'in en zayıf yarışları: Stroll ile çarpışıp yarış dışı kaldığı İspanya

Lando, gerek performansı, gerek sempatikliği ile 2019 gridine apayrı bir tat kattı.



7 - Alexander Albon
Albon F1 ile daha bu sezon tanıştı, önceden ne test ne simülatör tecrübesi vardı. Fakat o bu tecrübesizliğine rağmen hızlı bir şekilde adapte oldu, hatta ve hatta sezon ortasında yükseldiği Red Bull'da bile gayet iyi performans verdi. Bir Max olmasını henüz bekleyemeyiz fakat hiç olmazsa Norris ile rahatça kapışacak -ve mağlup edecek- seviyede şu anda. 2020de daha iyi bir Albon bekliyorum.

Albon'un güçlü performansları: İlk yağmurlu yarışı olan Almanya, sondan başlayıp 5.olduğu Belçika

Albon'un zayıf performansları: Norris'e cüretkar bir temasta bulunduğu Japonya (gerçi orada da 4.olmuştu, Albon'un bu sene aslında zayıf bir performansı olmadı)


Albon, Russell-Norris ikilisinin gölgesinde kaldıktan sonra F1'e güzel bir giriş yaptı. Kendisi hakkında ayrı bir yazı da yakında gelecek.



6 - Sergio Perez
Perez bir kez daha ne kadar kurt bir pilot olduğunu gösterdi. Racing Point ile ilk yarıda alabileceği tüm puanları aldı (Almanya hariç), Racing Point hızlandığı anda da müthiş bir seri başladı, ikinci yarıdaki 9 yarışın 8inden puan aldı. Takım arkadaşını ise tahmin edilebileceği üzere tüm istatistiklerde mağlup etti. Perez çok daha iyilerini hak ediyor.

Perez'in güçlü performansları: Çift pit yapıp rakiplerini avladığı Abu Dhabi, tüm haftasonunu müthiş geçirip 6.olduğu Azerbaycan

Perez'in zayıf performansları: Daha ikinci turda duvara çarptığı Almanya, takım arkadaşının gerisinde kaldığı Avustralya


Sergio Perez yine sessiz sakin puanları toplamaya devam etti. Seneye yeniden podyumda görmek istediklerimden.


5 - Valtteri Bottas
Hamilton'u ilk kez bu kadar zorlayabildi. Sıralamalarda Hamilton ile çoğu zaman eşit performans verdi, yarışta ise geride kaldığı zamanlar olması ve bir takım şanssızlıklar nedeniyle puan durumunda 84 puanlık bir fark oluştu. Özellikle sıralama performansı, Bottas'ın öyle abartıldığı kadar da memur modunda olmadığının işaretçisiydi. Bottas'ın kariyerinin en iyi yılıydı şüphesiz.

Bottas'ın güçlü performansları: Domine ederek kazandığı Avustralya ve ABD

Bottas'ın zayıf performansları: Duvara vurduğu Almanya, hem sıralama hem yarışta fazla vasat kaldığı Kanada

Bottas sezona Hakkinen gibi başladı, fakat sezon ortasında Kovalainen moduna geçince ikincilik ile yetindi.


4 - Lewis Hamilton
Söylenecek bir şey var mı bilmiyorum. 6.şampiyonluğunu aldı, 11 zafer kazandı ve Schumi'nin rekorunu kırmaya ciddi manada yaklaştı. 2018 gibi mükemmel bir sezondan sonra Hamilton'un bu sene bir nebze daha vasat kaldığını ve en silik şampiyonluğunu kazandığını düşünsem de, gayet iyi performanslar da gösterdi Lewis. 2020de de bu istikrarını koruyacaktır. Şu anda 2020de başarısız olması için tek engel kendisi, nitekim Lauda'nın kaybı Mercedes'deki atmosferi etkiledi, hakeza Hamilton'u da.

Hamilton'un güçlü performansları: Çift pit ile 20 saniye fark kapatarak kazandığı Macaristan, Grand Chelem yaptığı Abu Dhabi

Hamilton'un zayıf performansları: Duvara vurduğu ve ceza aldığı Almanya, 


Lewis 2018e göre silik bir performans sergiledi, yine de 6.şampiyonluğunu kazanmayı başardı. Schumi'ye ulaşmasına sadece bir adım kaldı.



3 - Charles Leclerc
Leclerc bu sene son zamanların en iyi performanslarından birini izletti bize. Hem sıralama canavarı ve tecrübeli takım arkadaşını mağlup etti, hem hatalarından çabuk ders aldı, hem de saf hız olarak Verstappen ile baş edebilecek az sayıda pilottan biri olduğunu gösterdi. Üstelik sezonu tam 7 pol pozisyonu ile kapattı, Belçika ve İtalya'yı ise kazanmayı başardı. Leclerc'i müthiş bir gelecek bekliyor.

Leclerc'in güçlü performansları: İlk galibiyetini aldığı Belçika ve 9 senelik hasrete son verdiği İtalya

Leclerc'in zayıf performansları: Duvara vurduğu Almanya ve Verstappen'e çarptığı Japonya


Leclerc daha şimdiden Ferrari fanlarına çok güzel yarışlar izletti. Geleceği çok parlak.



2 - Carlos Sainz
Sainz'in Renault ile geçen yıl 2.yarısını iyi geçirmesi aslında bize bu senenin işaretlerini veriyordu. Sainz beklenenlerin de çok ilerisine geçmeyi başardı, ilk 3 yarışta puan alamamasına ve bir çok sefer gerilerden tırmanmasına rağmen hep yukarılarda, hep puan mücadelesinde oldu. Brezilya'da sonunculuktan gelerek aldığı podyum ile de taçlandırdı bunu. Güçlü bir McLaren'da ne yapar merak konusu.

Sainz'in güçlü performansları: Sondan başlayarak 8.olduğu Avusturya ve yine sondan başlayıp podyuma çıktığı Brezilya.

Sainz'in zayıf performansları: Verstappen ile temas yaşayıp sonlara düştüğü Bahreyn,

Sainz McLaren fanlarına uzun süre sonra podyum zevkini tattırdı.


1 - Max Verstappen
Max güçlü performansını Honda motorlu ilk senesinde de sürdürdü. Avusturya, Almanya, Brezilya gibi sezonun en zevkli yarışlarında hep onun imzası vardı. Her ne kadar fazlasıyla antipatikleştiği zamanlar olsa da müthiş performansıyla gelecek eleştirileri sonlandırmayı başardı. Verstappen 2021den itibaren şampiyonluklara bir süre ambargo koyarsa şaşırmayın, çünkü onda bunu yapabilecek hız ve hırs var.

Verstappen'in güçlü performansları: Startta geriye düşmesine rağmen kazandığı Avusturya, domine ettiği Brezilya

Verstappen'in zayıf performansları: Raikkönen'e çarptığı Belçika, sıralama turlarında saçmaladığı Meksika


Sezonu her iki Ferrari'nin de önünde bitirmeyi başardı. Seviyesini git gide daha da yukarı çekiyor.


Sezonun en iyi 10 pilotunu bu şekilde özetleyebiliriz. Bir sonraki yazımda ise sezonun ortalama performans gösteren pilotlarından ve zayıf halkalarından bahsedeceğim. Haftasonu yayınlarım diye düşünüyorum.

Şimdilik kendinize iyi bakın!

Yorumlar