World Series, 4. maç: Astros başladı, Braves bitirdi

 Herkese merhabalar. 2. ve 3. maç yazılarını yazamadım, çünkü iki günde de aşırı sinir bozucu internet kesintileriyle uğraştım. Hatta 3. maç yazısını yazmıştım, ama yayınlayamadım. Neyse, şimdi hiç internet şebekelerine girmeyelim, fakat 2. ve 3. maçlarla ilgili kısa kısa yazalım.

Yazımıza Braves'in geçmişi ve bugünü ile başlayalım. Hank Aaron ve Freddie Freeman. Hank Aaron, tarihin en çok home run yapan 2. oyuncusudur.

2. ve 3. maçlar birbirinin her anlamıyla zıttıydı. 2. maçta ilk maçtaki açıklarının farkına varmış bir Astros gördük, ilk maçın rövanşını çok güzel bir şekilde alarak ilk iki inning'de Max Fried gibi bir pitcher'ı darmaduman ettiler, Braves'in geri dönüş çabaları fayda etmeyince maç 6-2 sonuçlandı. Seri 1-1'e geldi. 3. maçta seri Atlanta'ya taşındı. Braves bu kez savunmada her oyuncusuyla fazlasıyla iyiydi ve Astros'un 7 inning boyunca başarılı vuruş yapamadığı maçı 2-0 kazanarak seriyi 2-1'e getirdi. Efsane oyuncuları Hank Aaron'ı andıkları bu duygusal maçı gösterişsiz fakat skora rağmen ezici bir performansla kazanmışlardı.

Geçtiğimiz gün oynanan 4. maç, bana göre bütün serinin en iyi maçıydı. Daha kadroların açıklanmasından itibaren bir çok sürprize gebe olan maç bize sürprizleri de, rekabeti de, heyecanı da sundu. Ne donup kalan hücumlar gördük, ne de atış yapmayı unutup 2 inning'de maçın kaderini belirleyen pitcher'lar gördük. Baştan sona rekabet dolu bir maçtı. Rekabet dolu bir maça yaraşır bir geri dönüş de vardı maçta: Atlanta Braves, 2-0 farktan geri dönüp 3-2 kazandı. Seri böylece 3-1'e geldi. Braves, 1995'ten beridir ilk şampiyonluğunu kazanmaya çok yakın artık. Şimdi maçın önemli noktalarına değinelim.

Maçı izleyenler arasında Donald Trump'ta bulunuyordu.

İki takımın starting pitcher'ları ile başlayalım, çünkü sürprizler burada başlıyor. Astros için konuşursak bir sürpriz yoktu. Cy Young ödülü sahibi, 2000-2010'ların en elit atıcılarından, 38 yaşındaki tecrübeli isim Zack Greinke ile başlayacaklardı. Greinke eski seviyesinde değildi belki, fakat tecrübesi ile Braves üstünde baskı kurabilecek biriydi. Braves ise büyük bir sürprize imza atarak çaylak Dylan Lee ile başladı. Dylan Lee, Miami Marlins'in yetiştirdiği fakat sene başında serbest bıraktığı bir isimdi. Serbest bırakılmasının ardından Braves'in sistemine girmiş, minör liglerde epey iyi performans göstermişti. Fakat MLB tecrübesi sadece 4 inning'den ibaretti. Braves, öngörülemez bir pitcher ile çıkarak Astros'u şaşırtmayı amaçlamış olabilir diye düşünmek istiyorum. Dylan Lee ayrıca kariyerinin ilk maç başlangıcını World Series'te yapan ilk oyuncu olarak bir diğer ilke imza atacaktı.

Maç başladığında Lee'nin ne kadar yanlış bir seçim olduğu anlaşıldı. Jose Altuve daha ilk vuruşunda ilk kaleye ulaşmayı başardı. Sonrasında da iki kez "base on ball" (4 kötü atış sonrası vurucunun ilk kaleyi alması) sonucu kaleler dolunca müdahale gecikmedi. Lee'nin ilk World Series maçı 1 inning bile sürmemişti. Neyse ki yerine gelen Kyle Wright durumu elinden geldiğince toparladı. Carlos Correa'nın oyun dışı kaldığı bir vuruş Altuve'nin sayıyı almasını sağlamıştı, fakat Wright'ın çabaları sonucu ötesi gelmedi. Braves tarafından da bir sayı gelmeyince ilk inning 1-0 Astros lehine sona erdi.

Çaylak Dylan Lee maalesef büyük bir sorumluluğun altından kalkamadı.

İkinci inning'de bir sürprizle daha karşılaştık. Zack Greinke vuruş yapmak için ana kaleye gelmişti. Pitcher'ların vuruş yapması sık sık görülen bir durum, fakat Greinke 103 sene sonra bir ilki gerçekleştirecekti bu vuruşunda: Babe Ruth'tan bu yana ilk kez bir pitcher, bir World Series maçında vuruş sırasının dibinde değildi. Greinke 8. sırada vuruş yapacaktı. Vuruşu başarılı da oldu, 2. kalenin solundan şık bir vuruşla ilk kaleyi aldı. 

Ardından 7. inning'in sonuna kadar heyecanın dorukta olduğu sekanslar izledik. Her inning başarılı vuruş yapıldı bu periyotta. Bu vuruşların en büyüklerine sırayla bakalım. İlk olarak 4. inning'e gideceğiz. Günün o ana kadarki tek sayısını kaydeden Jose Altuve, topu sahanın dışına göndererek home run yaptı, maçı da 2-0'a getirmeyi başardı. Altuve'nin 24. postseason home run'ı oldu bu. Böylece "postseason tarihinde en çok home run yapan 2. oyuncu" unvanını da almayı başardı. Önünde sadece Indians ve Red Sox efsanesi Manny Ramirez (29) var.

Jose Altuve, kariyerine bir diğer unutulmaz an eklemeyi başardı.

Fakat Astros adına kırılma noktaları yavaştan yaklaşıyordu. Greinke, başarılı 4 inning'in ardından çıkmış ve "ben halen buradayım" mesajını vermişti. Şimdi sırada Astros'un relief pitcher'ları vardı, maçı kurtarmaya geliyorlardı. Fakat alışılmışın dışında bir performans sergileyerek maçı kurtarmanın çok uzağında kaldılar. Önce 6. inning'de Eddie Rosario sahneyi ikinci kaleye ulaşacak bir vuruş (yani double) ile açtı. Austin Riley'nin vuruşu ile de ana kaleye ulaşarak Braves'in ilk sayısını kaydetti. Asıl şovu ise 7. inning'de gördük. Önce Dansby Swanson, ardından da çok güzel bir seri geçiren fakat bugün yedek kalan Jorge Soler arka arkaya home run yaparak durumu 3-2'ye getirdiler. Braves, bu kez sabırlı olmuş ve Greinke çıktıktan sonra oyunun kontrolünü yavaşça ele almıştı.

Bu gece oynanacak 5. maç ile seriye devam ediyoruz. Maç Atlanta'da ve Braves kazanırsa seri bitecek. Özellikle NBA takip edenler 3-1'den dönmenin ne kadar zor olduğunu bilirler, fakat karşıdaki rakip Astros. Geçen sene 3-0'dan 3-3'e seri getirmiş bir takım. Asla hafife almamak gerektiğini Dylan Lee deneyinden sonra daha iyi görmüş olmalı Braves. Bugün garantici bir oyunla galibiyete gideceklerini düşünmekteyim, izleyip göreceğiz.

Böylece 4. maç yazımız da son buldu. Bakalım bir sonraki yazımız Braves'in sezon özeti mi olacak yoksa 5. maç analizi mi olacak, ben de bilmiyorum henüz :) Şimdilik hoşçakalın.

Soler ve Swanson, maçı, hatta belki de şampiyonluğu Braves'e getiren vuruşları yapan isimler oldular.


Yorumlar