World Series başladı, Braves ilk maçı rahat kazandı

 Herkese merhabalar. World Series geçtiğimiz gece oynanan maçla başladı. Houston'da oynanan maçta Braves özellikle ilk üç inning'i domine etti, sonrasında ise bir kaç kısa an haricinde oyunun akışını hep kendi tekelinde tuttu. Astros ise maça başlayan atıcıları Framber Valdez'in hatalarını ağır ödedi ve oyunun kontrolünü aslında Braves'in eline teslim eden taraf da bir nevi onlar oldu. Bu hataların ne kadar ağır olduğundan bahsedeceğiz.

Peşinen söyleyeyim, maçı izleyemedim. Bu aralar uyku problemimden çekindiğim için geç saatlere kalmamaya çalışıyorum, bu da 4 Pacers maçına, NLCS-ALCS'e ve şimdi de World Series ilk maçına mal oldu. Bir sonraki maçı izlerim diye düşünüyorum. Fakat maçı izlememiş olmama rağmen maçın özetine baktım ve bir çok yerden de eksik kalan yerleri derledim. Bunların üstüne istatistiklere bakınca zaten maçı izlemiş kadar oluyoruz. Bu sebeple sizlere iyi bir maç sonrası yazısı sunabileceğimi düşünüyorum.

Yazı öncesi takımların kadrolarını da yazalım, zaten bu kadrolar muhtemelen -atıcılar hariç elbette- değişmez.

Braves: Jorge Soler, Freddie Freeman, Ozzie Albies, Austin Riley, Eddie Rosario, Adam Duvall, Travis d'Arnaud, Joc Pederson, Dansby Swanson, atıcı Charles Morton (takımın genç süperstarı Ronald Acuna Jr. halen sakat)

Astros: Jose Altuve, Michael Brantley, Alex Bregman, Yordan Alvarez, Carlos Correa, Kyle Tucker, Yuli Gurriel, Chas McCormick, Martin Maldonado, atıcı Framber Valdez


Framber Valdez, negatif anlamda maçın belirleyici isimlerinden biriydi.


BRAVES'TEN HIZLI BAŞLANGIÇ

Braves bir maça ne kadar ideal başlanabilirse o kadar ideal başladı. Bu periyotta Braves'in sezon arası Kansas City Royals'tan aldığı Jorge Soler fırtınası estiğini söyleyebiliriz. İlk vuruşu yapan Soler Valdez'in atışını çok iyi bir şekilde karşılayarak sahanın dışına gönderdi. Braves henüz ilk atışta home run bulmuş ve 1-0 üstünlüğü yakalamıştı. Soler'in home run'ı World Series tarihinde bir ilkti. İlk kez bir vurucu maçın ilk vuruşunda home run yapmayı başarmıştı. Sonrasındaki Ozzie Albies ikinci kaleye kadar ulaşmayı başarmış, Austin Riley'in güçlü vuruşu da kalan iki kaleyi temizlemesini sağlamıştı. Houston kendi hücumunda Charlie Morton'un hataları sonrası üç kaleyi de doldurmayı başarıp devamını getiremeyince ilk inning 2-0 Braves üstünlüğüyle bitti.

İkinci inning ilk inning'in kopyası gibi geçti. Braves'in kalan vurucuları Valdez'in atışlarını tek tek değerlendirmeyi başarınca 2. ve 3. kaleler dolu olarak hücum sırası başlangıca geldi, Soler'in vuruşu sonrası 3. kaledeki d'Arnaud sayıyı yakaladı. Houston kendi hücumunda bu defa kale dahi alamadı. Inning 3-0 Braves üstünlüğü ile tamamlandı.

Jorge Soler mükemmel bir başlangıç yaptı. 

Üçüncü inning maçın kırılma noktalarından birine sahne oldu. Braves'in yükselen yıldızı Rosario ilk kaleye ulaştıktan sonra Adam Duvall topu sahanın dışına göndererek Braves'e 2 sayı daha kazandırdı. Bunun ardından Framber Valdez oyundan alındı. Valdez'in kötü performansı maçın kaybedilmesindeki en büyük etkenlerden biriydi desek yanlış bir çıkarım yapmış olmayız. İstatistiklerle açıklayalım.


Framber Valdez'in oyunda olduğu sürede Braves 8 kez isabetli vuruş yapmış, 5 sayı bulmuş, 2 de home run yakalamış. Kalan 7 inning'de ise Braves sadece 4 kez isabetli vuruş yapıyor, 1 sayı buluyor, home run ise yok. Atıcıların açıklarından faydalanmayı iyi bilen Braves, tıpkı Dodgers serisinde olduğu gibi yine bir starting pitcher'ı alaşağı etmeyi başardı diyebiliriz.

Houston'un hücumuna geldiğimizde ise ufak çaplı bir trajedi izledik: Charles Morton bacağına gelen bir top sonrası kötü hissettiğini söyleyerek oyundan çıktı, sonrasında ise bacağında bir kırık olduğu ve iki inning boyunca kırık bacakla oynadığı anlaşıldı. Braves'in belki de en iyi atıcısı olan Morton'un bu kadar iyi başlayan bir maçta sakatlık yaşaması ve seriyi tamamen kapatması Braves için maçın kalanında ciddi bir eksi yazabilirdi, fakat yerine giren AJ Minter iyi bir performans göstererek kontrolün kaybedilmemesini sağlayacaktı. Maçın buradan sonrası için çok detaya girmeyeceğiz. İlk üç inning'i detaylı anlatmamın sebebi hem atıcıların rolünü, hem Braves hücumunun iyi performans vermesinin nedenlerini, hem de bu üç inning'de maçın kırılmış olmasını sizlere aktarmaktı.

Dördüncü inning'de peş peşe vuruşlar sonrası Astros maçtaki ilk sayısını yakaladı. Bu sayının yapıldığı vuruşta Braves'in iç alan oyuncusu Swanson savunma hamlesinde topu elinden düşürerek ciddi bir hata yaptı. Sonraki üç inning boyunca iki tarafın atıcıları da iyi iş çıkardılar, hiç sayı görmediğimiz bu periyotta özellikle AJ Minter iyi bir performans göstererek Morton'ın boşluğunu doldurmayı başardı. Sekizinci inning'de Braves Freeman'ın vuruşu sonrası üçüncü kaleden sayı kaydetmeyi başararak sonucu 6-1'e getirdi. Aynı inning Astros'ta Alvarez çok şık bir vuruş ile üçüncü kaleye kadar ulaştı, sonrasında Correa'nın vuruşu ile skor 6-2 oldu. Bu noktadan sonra daha fazla sayı kaydedilemedi ve maç 6-2 sona erdi.

Braves ilk maçtan galip ayrılan taraf oldu. 

İLK MAÇTAN ÇIKARMAMIZ GEREKENLER

1- Braves, karşı taraftaki atıcılar için gerçekten çok yıpratıcı bir takım. Valdez gibi bütün sene fena performans göstermeyen, bu postseason'da da iyi sonuçlar elde eden bir atıcıyı 2 inning'de kevgire çevirdiler. Aynı durumu Dodgers serisinde Cy Young adayları Buehler ve Urias'a karşı da görmüştük.

2- Astros hücumu kaldığı yerden devam ediyor aslında, fakat belli bir istikrarsızlıkları da var. Bu maç en büyük sorunları bitiriciliğin olmamasıydı. Kaleleri doldurdukları ve ciddi sayılar kaydedebilecekleri bir çok anı değerlendiremediler.

3- Astros savunması Braves savunmasına göre bir tık daha önde. Özellikle Freddie Freeman'a nefes aldırmadılar. Atıcıların iyi olduğu günlerde -ki Astros bu maçtan ciddi dersler çıkarmıştır- Braves hücumunun tempoyu dikkatli bir şekilde arttırması gerekecek.

4- Ozzie Albies, her alanda Braves için kilit rol oynayan bir isim. Hem iç alan savunmasında büyük katkı sağlıyor, hem de hücumda eli titremeden istikrarlı perfomans sergiliyor. Diğer yandan Jorge Soler gibi World Series görmüş (2016'da Cubs ile) bir ismin kadroya katılması da Braves'e rahatlık veren bir durum. 

5- Astros'un yedek atıcıları Braves'e göre biraz daha güvenilir. Valdez'in performansı sonrası maça giren beş atıcı gayet iyi performans sergilediler. 

Kısacası Braves üstün bir başlangıç ile ilk maçı kazanmış olsa bile henüz hiçbir şey bitmiş değil. Acuna ve Morton'un yokluklarını hissedecek bir Braves, ciddi sorunlar yaşayabilir. Bu nedenle sonraki maç daha net çıkarımlar yapabileceğimiz ve güç dengesinin yavaştan oturacağı bir maç olacak. 

İkinci maç değerlendirmesinde görüşmek üzere!






Yorumlar