World Series 5. Maç: Braves başladı, Astros bitirdi

 Herkese merhabalar. World Series'in uykumu kaçırdığı bir günün sabahında yazmaya başlıyorum. NBA'de hiç olmazsa zaman zaman öğlen başlayan maçlar oluyor, ama World Series hiç öyle mi. Gecenin üçüne kadar bekle, sonra ilk atış için de 15 dakika bekle, ancak 3-4 inning dayanılabiliyor. Değdi mi derseniz evet. Mart ayına kadar MLB yok ve MLB'ye vedayı olabilecek en iyi şekilde yapıyoruz.

 Yazımızın başlığı bir önceki yazıya epey benzer görüldüğü üzere, çünkü arka arkaya ikinci maçta da bir geri dönüş hikayesi gördük. Tek fark, bu kez aktörler değişmişti ve geri dönüş çok daha görkemli bir geri dönüştü, nitekim Braves tam anlamıyla şov yaparak başlamıştı. Astros 4-0 geriye düştüğü maçtan 9-5 galip ayrılarak Braves'in şovunu durdurmayı başardı. Daha önemli olanı, bunu Atlanta'da yapmış olmaları. Malum, Braves postseason boyunca Atlanta'da bir kez bile mağlup olmamıştı, bu yenilgiyle birlikte 7 maç sonra ilk kez kendi evinde mağlup oldu ve serinin Houston'a geri taşınmasına engel olamadı. Şimdi gelelim maç ile ilgili detaylara.

Jose Altuve yine büyük oynadı, bu kez Carlos Correa'dan da beklenen katkı geldi.

Her zamanki gibi pitcher'ları değerlendirerek başlayalım. Astros'ta tanıdık bir yüz yeniden sahnedeydi: Framber Valdez. Valdez, ilk maça çok kötü başlamış ve atış yaptığı 2 inning'de Braves'e tam 5 sayı vermişti. Bugün yeniden sahne alacaktı ve kimse geçtiğimiz maçtaki kadar kötü olmasını beklemiyordu, nitekim çok iyi bir Red Sox serisinden sonra World Series onun için sadece ufak bir tökezleme olmalıydı. Braves ise yine çaylak sayılabilecek bir pitcher ile, Tucker Davidson ile çıkıyordu sahaya. Normalde Charlie Morton olabilirdi burada (veya dün Dylan Lee yerine) fakat kendisi bahsettiğimiz üzere ilk maçta sakatlanmış ve sezonu kapatmıştı. Braves, bir kez daha pitcher konusunda dezavantajlı başlıyor gibiydi, fakat Framber Valdez'i ilk maçta epey iyi okumuşlardı. Bu tekrarlanırsa Braves avantajı alabilirdi.

Maç Astros hücumu ile başladı ve Astros'un ilk hücumu çok kısa sürdü diyebiliriz. Albies-Freeman ikilisi klasikleşmiş double play'lerinden birini yaparak bu periyotu hemen sonlandırmışlardı. Davidson çok kötü bir başlangıç yapmamıştı, sadece bir "base on ball"'a izin vermişti o kadar. Dylan Lee sonrası kabul edilebilir bir durumdu bu. Braves hücumuna geldiğimizde ise gerçek anlamda bir resital izledik. Valdez'in ve Astros savunmasının hataları sonucu Albies, Riley ve Rosario üçlüsü kaleleri doldurmuştu. Bu üçlüden sadece Rosario "base on ball" sonucu kaleyi almıştı. Yapılması gereken bu fırsattan faydalanıp daha ilk inning'de 4-0 üstünlüğü yakalamaktı. Neyse ki sırada takımın en iyi bitiricilerinden Adam Duvall vardı, o da üstüne düşeni yaparak topu sahanın dışına gönderdi. Braves grand slam (tüm kaleler doluyken yapılan home run, 4 vurucu koşuyu tamamladığı için 4 sayı getirir) ile hem seyircisini mutlu etmiş, hem de büyük avantaj yakalamıştı.

Ligin en güçlü vurucularından Adam Duvall, bitiriciliğini bir kez daha gösterdi.

Bilmedikleri şey bu avantajı çok hızlı bir şekilde kaybedecekleriydi. Ne olursa olsun halen Davidson gibi çaylak bir pitcher'a sahiplerdi ve Astros'un en iyi vurucularından Correa ve Bregman geçtiğimiz dört maç hücumda hiç iyi değillerdi. Bu maç Astros'un son şansı olacağından ekstra performans göstermeleri beklenebilirdi. Bu ekstra performansı başlatan isim Bregman oldu. İki kale doluyken vurduğu double ile takıma günün ilk sayısını getirdi, sonrasında Maldonado'nun oyun dışı kaldığı bir vuruş sonrasında da maç 4-2'ye geldi. Astros hücumundan gelen sinyaller bu kez olumluydu. Bu olumlu sinyaller 3. inning'de de devam etti, üstelik hücumun iyi olması Braves savunmasını da yoruyordu. Örneğin Altuve, rahatça oyun dışı kalabileceği bir vuruş yapmıştı, fakat Swanson'ın hata yapıp topu düşürmesi sonucu ilk kaleyi almıştı. Bu inning'de de sahneye Correa çıktı, bir double da ondan gelmişti. İkinci kaledeki Altuve de sayıyı getirmişti. Sonrasında Brantley'nin de sayısıyla durum 4-4'e geldi. 

Correa'dan müthiş bir savunma hamlesi.

Braves hızlı şekilde geri dönmeye çalışacaktı. İlk çabalar Freddie Freeman'dan geldi. Freeman bu serideki ilk home run'ını yaparak durumu 5-4'e getirdi. Valdez 5 sayı verdiği 2 inning sonrası bir kez daha oyundan alındı. Onun için tam anlamıyla felaket bir seri olmuştu. İyi haber, Valdez yerine ikinci maçın yıldızı Jose Urquidy oyuna girecekti. Braves tarafından da müdahale gecikmeyecekti. Pitcher'ların değiştiği 4. inning'de bir diğer sürprizle karşılaştık: günün pitcher kadrosunda yer almayan Zack Greinke, yedek vurucu olarak oyuna girecekti. Tek vuruş yaptı, başarılı da oldu. Greinke gerçekten çok ilginç bir pitcher, ligdeki favori oyuncularımdan da birisidir zaten. 

Freeman, takımın üstündeki baskıyı kırmak için elinden geleni yaptı.

5. inning ise Astros tarihinin en unutulmaz anlarına şimdiden girebilir desek yeridir. Correa ve Gurriel'in vuruşlarıyla başlayan inning'de Braves savunmasının ve koçun yanlış seçimlerini de gördük. Oyun dışı kalmış sadece bir oyun varken double play denemediler. Bu onlara 2. ve 3. kalenin dolması olarak geri döndü. Dahası, Bregman'ı sadece biraz form bulmasından ötürü vuruş yapmaması adına kasıtlı bir "base on ball" ile ilk kaleye gönderdiler ve bütün kaleler doldu. Bu onlara bedava bir Astros sayısı olarak döndü çünkü kaleler doluyken bir diğer "base on ball" geldi, tüm kaleler dolu olunca da durum 5-5'e eşitlenmişti. Fakat iş burada bitmiyordu. İki kale halen doluydu. Burada da iş yedek vurucu Gonzalez'e düştü. Gonzalez'in başarılı vuruşu sonucunda bu iki kaledeki vurucular sayıyı almayı başardılar. Astros 7-5 öne geçmişti. Braves'in bu seri çok iyi iş çıkaran pitcher'ı AJ Minter bu maç maalesef beklenenin epey altında kalmıştı.

Braves bu noktadan sonra kontrolü tamamen kaybetti. Zaman zaman başarılı vuruşlarla kalelere ulaşsalar bile çabaları sonuçsuz kaldı. Üstüne Astros 7. ve 8. inning'lerde iki sayı daha buldu. Özellikle 8. inning'deki sayı klasik bir Astros hücumuydu: Altuve ilk vuruşu yapar ve ilk kaleyi alır, kale çalarak ilerler, 2'den az oyun dışı varsa her vuruşta ana kaleye biraz daha yaklaşır ve sayıyı getirir. Sayı vuruşunu yapan isim ise Carlos Correa idi. Dört maçtır hücumda bitik olan Correa tecrübesini konuşturmuştu bu maçta. Böylece maçı 9-5 Astros kazandı. Daha ilk inning Grand Slam vermiş olmalarına rağmen çok iyi toparlandılar ve neden senelerdir bu kadar yukarılarda olduklarını bir daha gösterdiler tüm dünyaya. 

Astros infield'ı oyunun her alanında aktif bir gün geçirdi.

Sabah yazmaya başladığım yazı aralarla birlikte yine 4.30'da tamamlandı. Şimdi bir günlük araya giriyoruz. Bir sonraki gün Houston'da 6. maç oynanacak. Serinin 7. maça taşınma ihtimali yüksek. Braves'in alacağı ekstra tedbirleri merakla bekliyor olacağım. Onun dışında, World Series sonrası Formula 1 yazılarına odaklanmayı düşünüyorum çünkü şampiyonluk mücadelesi bildiğiniz gibi çok hızlı ilerliyor, onun dışında da özellikle Türkiye'deki F1 fanlarının inandığı bir takım hurafelerin kırılması gerektiğini düşünüyorum. Şimdilik hoşçakalın!





Yorumlar