Koronavirüs geçiren Formula 1 pilotları

Covid-19, hayatın her alanını olduğu gibi Formula 1'i de ciddi anlamda etkiledi diyebiliriz. 2020 sezonu 8 yarış geç başladı ve sezon içinde birçok yarışın iptal edildiğini, yerine yıllardır takvimde olmayan pistlerin eklendiğini gördük. 

Formula 1 dünya çapında gerçekleşen bir spor olmasından dolayı ayrıca diğer sporlara göre çok daha yüksek bir virüse yakalanma riski de içeriyordu. 2020 sezonu Avusturya'da başladığında en büyük sorulardan birisi "pilotlar virüse yakalanırsa nasıl bir süreç işleyecek" şeklindeydi. O zamandan beri toplam 10 pilot Covid-19'a yakalandı, bu 10 pilotun 6'sı virüsü sezon içinde geçirdi. Bu da yedek pilotların dönüşü anlamına geliyordu.

Eskiden yedek pilotların ve test pilotlarının önemi çok daha büyüktü, nitekim takımların sınırsız test hakkı vardı ve geribildirimi iyi eski Formula 1 pilotundan bol bir şey yoktu. Luca Badoer, Alex Wurz, Pedro de la Rosa gibi isimler seneler boyunca Ferrari ve McLaren'a destek verdiler. Hatta bu pilotlardan de la Rosa, kariyerinin ilk ve tek podyumunu 2006 Macaristan GP'sinde, Juan Pablo Montoya'nın kovulmasının ardından sezonun kalanı için anlaştığı McLaren'da elde etmişti. Günümüzde test pilotları daha çok simülatör başında çalışmakta ve ideal ayarların bulunmasına yardımcı olmaktalar. 

Covid-19 sonrası yedek pilotların çok daha aktif şekilde rol aldıklarını, daha sık yarışlara geldiklerini, hatta takımların birbirlerinden pilot alışverişi yaptıklarını görmeye başladık. Pilotların enfekte olsalar dahi yarışmasına izin verilene kadar da bu böyle devam edecek gibi.

Bu yazıda Covid-19'a yakalanan pilotlara bakış atacak ve yerlerine kimlerin yarıştığını, bu yarışlarda neler olduğunu inceleyeceğiz. İyi okumalar!

Her şey 2020 Avustralya GP'sindeki bu yazı ile başladı. Yarış antrenmanlara 2 saat kala iptal edilmişti.

Sergio Perez: Formula 1, ilk pozitif testini henüz 4. yarışta verdi. Racing Point pilotu Sergio Perez Perşembe günü, antrenmanlara bir gün kala önce belirsiz bir Covid-19 testi sonucu verdi, sonrasında ise testin pozitif çıktığı açıklandı. Perez hızlıca karantinaya alınırken, bir numaralı soru Meksikalı pilotun yerine kimin yarışacağıydı. Perez'in yerine Stoffel Vandoorne veya Esteban Gutierrez ikilisinden birisinin yarışması bekleniyordu, fakat Stoffel Vandoorne Formula E'de yarışmaktaydı, Esteban Gutierrez ise 2016'dan bu yana yarışmamış olmasından dolayı tercih edilmedi. Dolayısıyla takım hızlıca en makul seçeneği değerlendirdi: Nico Hulkenberg. Hulkenberg 2019 sonunda koltuğunu kaybetmesinin ardından medyada boy göstermeye başlamıştı ve RTL'de programlara katılmaktaydı. Yine bir programa katılmaya hazırlanırken takım patronu Otmar Szafnauer'in telefonunu aldı ve kısa bir süre sonra Silverstone'a geldi. O dönem pandeminin henüz 4. veya 5. ayıydı, dolayısıyla karantina koşulları daha sıkı ve daha uzun sürmekteydi. Bu da Hulkenberg'in iki yarışa çıkacağı anlamına geliyordu.

Hulkenberg ilk yarış olan Britanya GP'sinde sıralama turlarını ortalama bir sonuçla 13. sırada tamamladı, yarışa ise klasik şanssızlığı sonucu başlayamadı. 70. Yıl GP'si ise asıl etkileyici olduğu yarıştı. Sıralama turlarında araca alıştığı belli olan Hulkenberg mükemmel bir performansla 3. sırada yer aldı. Yarışta ise lastikleri yönetmekte zorlandı ve ekstra pit sonucu 7. sırada finiş görebildi. Sonraki yarışta Perez'in gride dönmesi sonucu Hulkenberg'in iki yarışlık macerası da sona erdi.

Hulkenback, ama sadece 1. bölüm.

Lance Stroll: İkinci vaka da yine bir Racing Point pilotundan geldi. Kanadalı pilot, Nürburgring'de düzenlenen 2020 Eifel GP'si 3. antrenman seansında "hastalık" sebebiyle piste çıkamamış, Stroll'ün ilk başta Covid-19 olmadığı açıklansa da tedbir olarak uzakta bulunmayan Nico Hulkenberg çağırılmıştı. Hulkenberg sıfır antrenman ve sıfır hazırlıkla çıktığı sıralama turlarında doğal olarak son sırada yer almıştı. Yarışta ise çok daha iyiydi, mükemmel bir tırmanışla sekizinci sıraya kadar yükselmiş ve Stroll'ü hiç aratmayarak takımın hanesine dört puan yazdırmıştı. 

Fakat bir sonraki yarış, yani Portekiz GP'si iki hafta sonra gerçekleştirilecekti. Stroll'ün iyileşip koltuğa dönmesi bekleniyordu, öyle de oldu. Böylece Nico Hulkenberg, 2020 sezonunun "süper yedeği" olarak 3 yarışlık kısa bir hikaye yazmayı başardı.

Hulkenback bölüm 2.

Lewis Hamilton: Covid-19'a yakalanan pilotlar arasında en çok sansasyon yaratan ise -anlaşılır bir şekilde- Lewis Hamilton oldu. Hamilton iki yarış önce yedinci şampiyonluğu ilan etmiş ve şampiyonayı kapatmıştı, fakat önünde 2 yarış daha kazanıp 13 galibiyete ulaşma ve Vettel-Schumacher ikilisinin rekorunu egale etme gibi bir hedef de vardı. Fakat 11. galibiyetini aldığı 2020 Bahreyn GP'sinden sadece iki gün sonra Hamilton'ın Covid-19 testinin pozitif çıktığı ve Sakhir GP'sinde yer almayacağı açıklandı. Hamilton, şampiyonluğa ulaştıktan sonraki iki hafta boyunca ailesi ve dostlarıyla vakit geçirmişti, virüsü buradan kapmış olabileceği de iddia edilmişti. 

Hamilton'ın yerine yarışacak isim ise biraz sürpriz bir isimdi: Williams pilotu George Russell! Genç İngiliz, uzun süredir Mercedes programının bir parçasıydı ve eninde sonunda Valtteri Bottas'ın yerine Mercedes koltuğuna geçeceği biliniyordu. Her ne kadar 2021 koltuğu Bottas'a gitmiş olsa da, Mercedes Hamilton'ın yokluğunda FIA'dan alınan izinle ona ilk fırsatını vermişti. Williams ise yedek pilotları, eski F2 pilotu Jack Aitken ile anlaştı.

Russell çok az farkla pole pozisyonunu kaçırdıktan sonra tek kelimeyle mükemmel bir yarış geçirdi. Henüz startta Bottas'ı geçerek liderliği alan ve iyi bir fark yaratan Russell için tek sorun, Mercedes kampının gereksiz derecede telaş içinde olduğu bir yarışa denk gelmiş olmasıydı. Yarışın 63. turunda Jack Aitken'in start düzlüğünde ön kanadını kırması ve pistin en hızlı noktasına birçok parça bırakması sonucu güvenlik aracı çıktı. Mercedes klasik şovunu yaparak iki aracı birden pite aldı. Russell için her şey sorunsuzdu, fakat Bottas'ın lastiklerinin takılması epey uzun sürmüş, Bottas ancak 4. sırada piste dönebilmişti. Russell kampında da bir drama vardı; takım kendisine Bottas'ın lastiklerini takmıştı! Hemen sonraki tur pite gelen Russell, Bottas'ın bir sıra arkasında piste döndü. Yarış başlayınca hızlı geçişlerle 2. sıraya kadar dönen Russell'ın sonrasında lastik patlatması ise tüm umutlarını söndürmüştü. Russell buna rağmen 9. sıraya kadar çıkarak kariyerinin ilk puanlarını trajik bir yarışta aldı.

Lewis Hamilton ise Abu Dhabi öncesi Covid-19 testinin negatif çıkmasıyla birlikte son yarışta piste geri döndü, fakat Perez-Stroll ikilisine göre daha ağır bir karantina döneminden çıkan yedi kez dünya şampiyonu Abu Dhabi'de 3. sıradan ileri gidemedi.

Pain.

Lando Norris: Formula 1 sezon arasına girdikten sonra -doğal olarak- koronavirüs vakalarında bir artış görüldü. Bu dönem hem uzun süredir hayatı sadece Formula 1 olan pilotların rahatlamak istedikleri, hem de dünya genelinde İngiliz varyantı olarak bilinen varyanttan dolayı vakaların tırmandığı bir dönemdi. 

Lando Norris, bu dönem Covid-19'a yakalanan üç pilotun ilkiydi. 2021'e girmemizden kısa bir süre sonra virüse yakalanan İngiliz pilot Dubai'de kendini karantinaya aldı, herhangi bir sıkıntı yaşamadan virüsü atlattı.


Charles Leclerc: Norris'ten kısa bir süre sonra, Charles Leclerc'de Covid-19'a yakalandı. Leclerc'in virüse yakalanan beşinci pilot olmasıyla birlikte, Formula 1 gridinin %25'i en az bir kez Covid-19 geçirmiş oldu.

Herhangi bir sıkıntı yaşamadan virüsü atlatan Leclerc, sonraki sene aynı zamanlarda bir kez daha virüse yakalanacaktı.


Pierre Gasly: Açık konuşayım, yazıya başlamadan önce Gasly'nin virüse yakalandığını ben de unutmuştum. Testlerden yaklaşık 3 hafta önce virüse yakalanan Gasly, tıpkı Norris gibi Dubai'de karantinaya girdi ve diğerleri gibi herhangi bir sıkıntı yaşamadan Covid-19'u atlattı.


Kimi Raikkonen: Her ne kadar seyirciler yavaştan tribünlere dönmeye başlasa da, Formula 1 2021'de kendi iç tedbirleriyle Eylül'e kadar herhangi bir Covid-19 vakası yaşamadan sezonu sürdürdü. 

Bu seri maalesef Zandvoort'ta bozuldu. Cuma günü her iki antrenman seansında da yer alan Alfa Romeo pilotu Kimi Raikkonen, Cumartesi günü test sonucunun pozitif çıkması sonucu karantinaya girdi. Fin pilot, sonraki yarışın bir hafta sonra yapılacak olması dolayısıyla iki yarışı kaçıracaktı.

Alfa Romeo'nun 2021'de iki yedek pilotu bulunuyordu: Callum Ilott ve Robert Kubica. Ilott bir önceki senenin Formula 2 ikincisiydi ve aktif olarak IndyCar'da yarışmaktaydı, dolayısıyla daha makul bir seçim olacaktı. Fakat Ilott o sırada yarış için ABD'deydi, dolayısıyla koltuk Kubica'ya gitti. 2019'da Williams ile başarısız bir dönüş denemesi gerçekleştiren Kubica, piste çıktığı Zandvoort ve Monza'da 2019'a göre çok daha iyi bir görünüm sergiledi. Sırasıyla 14. ve 15. olan Kubica, bu sonuçlarla birlikte şampiyonada Nikita Mazepin'in önüne geçmeyi de başardı. Mazepin'in yeterince iyi bir sonuç alamaması sonrasında da şampiyonayı Rus pilotun önünde tamamladı. Trajikomik. 

Kimi Raikkonen ise Rusya'da Formula 1'e geri döndü, fakat kariyerinin son Monza yarışını kaçırmış oldu. Bu durumu zerre umursamadığını düşünüyorum.

Hiçbir fırsatı kaçırmıyor.

Nikita Mazepin: Sezon içinde olmasına rağmen en sessiz sakin gerçekleşen buydu sanırım, sebebi virüse yakalandığı yarışın Abu Dhabi olmasıydı. Antrenmanlara, hatta sıralama turlarına katılmıştı Mazepin, Pazar sabahı ise Covid-19'a yakalandığı ve yarışmayacağı açıklandı. Sıralama turlarına çoktan katılmış olduğu için yerine yedek pilotlardan birisi de geçemedi. Böylece sezonun son yarışı 19 araçla yapıldı.

O sırada ne kendisi ne de biz biliyorduk fakat Nikita Mazepin böylece kariyerinin son yarışını kaçırmış ve kariyerinin son sıralama seansında ise bir sezon özeti olarak 20. olmuştu. 

Formula 1 tarihinin en tartışmalı kariyerlerinden birisi önce Covid, sonra da Rusya-Ukrayna savaşı gibi iki olağanüstü dış faktörle noktalandı.


Daniel Ricciardo: Formula 1'in Covid-19 kısıtlamalarını gevşetmesinin ardından 2022 sezonunun epey hızlı başladığını söyleyebiliriz. Ricciardo, Bahreyn testlerinin ilk gününde "hastalık dolayısıyla" piste çıkamadı, tıpkı Stroll'de olduğu gibi başta bu hastalığın Covid-19 olmadığı açıklanmıştı. Fakat testlerin ikinci gününde yapılan açıklamayla birlikte Ricciardo'nun virüse yakalandığı ve Bahreyn'e yetişmesinin beklendiği duyuruldu. 

Ricciardo'nun yarışamaması durumunda en olası aday Pato O'Ward idi, fakat Alpine, genç pilotları Oscar Piastri'nin de istenmesi durumunda McLaren koltuğuna geçebileceğini açıklamıştı. Bu ihtimallerden hiçbiri gerçekleşmedi ve yarış hafta sonu başlamadan negatif test veren Ricciardo koltuğa geri döndü. 

Bahreyn testlerini ise tamamen kaçırdığını söylememize gerek yok. Ricciardo'nun yerine sürüş yapan isim ise takım arkadaşı Lando Norris oldu. McLaren, tüm testleri tek pilotla geçirmeyi tercih etmişti.

Daniel Ricciardo'nun hastalık dönüşü ilk yarışı çok da iyi geçmedi, ama sorun bu kez onda değil.

Sebastian Vettel: Covid-19'a yakalanan şimdilik son pilot Sebastian Vettel. Alman pilot, Bahreyn testleri sonrası İsviçre'ye dönmüştü, Cuma antrenmanlarından bir gün önce yaptırdığı rutin test pozitif çıkınca evinde karantinaya girmek zorunda kaldı. İsviçre'ye dönerek risk aldığını söyleyebiliriz, ama kimsenin Bahreyn'de bir hafta geçirmeye meraklı olacağını sanmıyorum.

Vettel'in yerini ise... evet Nico Hulkenberg aldı. Zaten geçen seneden bu yana takımın anlaşmalı yedek pilotuydu, beklediği fırsat ise hiç test etmediği, tamamen yeni dinamiklere sahip 2022 araçlarıyla geldi. Hulkenberg'in Bahreyn'de iyi bir iş yaptığını söyleyebiliriz yine de, gridin en kötü araçlarından olan Aston Martin ile önce takım arkadaşını geçerek 17. oldu, yarışta da elinden geleni yaptı.

Hulkenberg, geçtiğimiz dakikalarda Sebastian Vettel'in halen virüsü atlatamadığının açıklanmasının ardından Suudi Arabistan GP'sinde de yarışacak. 

Hulkenback bölüm 3.

Formula 1'in Covid sürecine ve bunun "ufak etkilerine" kısaca bir göz attık. Umarım faydalı bir derleme olmuştur. Bir sonraki yazımız muhtemelen Suudi Arabistan GP'si incelemesi olacak. O zamana dek görüşmek üzere!

Yorumlar