2022 World Series, 1. Maç: Phillies 5-0'dan dönerek kazandı!

Uzun süre sonra herkese merhabalar. Sebeb-i ziyaretimiz belli; 2022 beyzbol sezonunun zirve noktası, yani World Series!

Cuma akşamı 2022 World Series başladı ve arka arkaya iki gün oynanan iki maç büyük heyecana sahne oldu. Aslında serinin iki tarafındaki takımlar bile başlı başına bir heyecan unsuru olduğu için maçların da aynı şekilde geçmesi hiç şaşırtıcı değil.

Maçları maalesef canlı izleyemedim, nitekim Formula 1 bu hafta sonu Meksika'da ve tüm seanslar akşam saatlerinde, dolayısıyla insanın enerjisi tükeniyor ve gece 3'te başlayan bir World Series maçına kalkmak imkansız hale geliyor. Ancak YouTube'a başarılı-başarısız tüm vuruşları yükleyen bir kanal buldum, ESPN ve Baseball-Reference verilerinden de destekleyerek maçı izlemiş kadar oldum. Dolayısıyla sizlere sanki stadyumdan takip etmişim edasında bir analiz sunabilirim diye düşünüyorum.

O zaman fazla uzatmadan başlayalım. Öncelikle serideki iki takıma bir göz atacağız.

Yazımızın kapak fotoğrafında en sevdiğim Houston Astros oyuncusu Jose Altuve yer alacak.


American League şampiyonu: Houston Astros


Astros'un burada olması şaşırtıcı değil. New York Yankees fırtınasının All-Star arası sonrası kesilmesinin ardından dizginleri eline alan takım, AL'de 100 galibiyeti aşan tek takım oldu ve arka arkaya ikinci kez bu barajı aşmayı başardı. 

Bu başarının sebebi olarak üç oyuncuyu göstermek istiyorum: Yordan Alvarez, Jeremy Pena ve Justin Verlander. 

Alvarez geçen sene konferans finali (NLCS) MVP'si olarak zaten kritik yerlerin büyük oyuncusu olduğunu göstermişti, bu sene ise direkt MVP seviyesindeydi sene boyunca. Defansif olarak katkı vermeyen bir oyuncunun bu denli yükselebildiğini Boston Red Sox efsanesi David Ortiz'den bu yana görmemiştik, zaten oyun stilleri de benziyor.

Shortstop Jeremy Pena, Astros sistemindeki değerli oyunculardan biriydi ve Carlos Correa'nın Minnesota Twins'e gitmesinin ardından ana takıma yükseltildi. Correa gibi bir oyuncunun yerini doldurması imkansıza yakın görülüyordu, ancak kendisi bunu başarmakla kalmayıp ofansif olarak daha iyi performans dahi gösterdi. Yılın çaylağı oylamasında ikinci veya üçüncü olacak.

Justin Verlander ise uzun bir sakatlık sürecinin ardından geri döndü ve 39 yaşında olmasına rağmen kariyerinin en iyi sezonlarından birini geçirdi. Onun varlığı takımdaki diğer pitcher'ları da daha iyi olmaya itti desek yeri. 

İyi kadro mühendisliğinin ekmeğini yiyen takım, World Series'e kadar play-off'larda mağlubiyet yüzü görmedi. Seattle Mariners'ı 3-0, New York Yankees'i ise 4-0 ile geçen takım, son 6 senede 4. kez World Series'e yükseldi böylece.

Houston Astros, American League'i dağıtmaya devam ediyor.


National League şampiyonu: Philadelphia Phillies


Astros'un aksine bunu hiç kimse beklemiyordu. Hiç kimse. Hatta gidip Joel Embiid ve Jalen Hurts gibi isimlere sorun, onlar da beklemediklerini söyleyeceklerdir.

Bunun sebebi, Phillies'in yalnızca postseason görecek takım sayısının 10'dan 12'ye çıkarılması sebebiyle play-off'a kalabilmiş olmasıydı! Sezonu 87 galibiyetle tamamlayan takım, NL East grubunda da 101 galibiyetli Atlanta Braves ile New York Mets'in ardından üçüncüydü. Pek bir iddiaları yoktu, sadece 11 sene sonra play-off'a döndükleri için sevinçlilerdi.

Ancak NL'de tam bir kaos hakimdi, nitekim Mets bir klasik olarak çuvallamış ve henüz Wildcard turunda San Diego Padres'e elenmişti! 

Diğer Wildcard serisinde ise efsane ikili Albert Pujols ve Yadier Molina'ya veda etmeye hazırlanan St. Louis Cardinals'in Phillies ile eşleştiğini, Cardinals'in son inning'e 2-0 önde girdiği ilk maçı 6-3 kaybetmesinin ardından seriye de psikolojik olarak o noktada havlu attığını gördük. 

Sonraki maçı da kazanan Phillies, asıl sürprizi konferans çeyrek finalinde (NLDS) yaptı ve son şampiyon Braves'i maç vermeden 3-0 geçti. NLCS'te ise karşılarında tam isteyecekleri rakip vardı: 111 galibiyetli Los Angeles Dodgers'ı yılın sürprizini yaparak eleyen San Diego Padres! Artık durdurulamaz duruma gelen Phillies, Padres'i de 4-1 geçerek 2009'dan sonra ilk kez World Series'e yükseldi!

Phillies zaten çok iyi bir kadroya sahip: 2 kez MVP Bryce Harper, en iyi ofansif catcher'lardan JT Realmuto, home run makinesi Kyle Schwarber, genç üçüncü kale Alec Bohm, elit iki pitcher Zack Wheeler ve Aaron Nola ilk akla gelenler. Bu kadronun başarısız olması şaşırtıyordu açıkçası.

Ayrıca senelerdir kaybeden olarak görülen Bryce Harper da sonunda World Series'e çıktı, zaten NLCS MVP ödülünü de kaptı. Üç seride de inanılmazdı.

Kimse beklemiyordu, ancak Philadelphia Phillies NL şampiyonu oldu!


1. MAÇ: DUSTY BAKER ŞAŞIRTMIYOR, ASTROS 5-0'DAN MAÇI VERİYOR!


Astros'un en büyük şansı ve en büyük şanssızlığı, takımın başında Dusty Baker'ın olması. 70'ler ve 80'lerin kalburüstü oyuncusu ve iki kez All-Star Baker, 1993'te Barry Bonds'un yer aldığı efsane San Francisco Giants kadrosunun başına geçmiş ve Bonds gibi bir oyuncunun varlığına rağmen şampiyonluğa ulaşamamıştı. 

Giants ile sadece bir kez World Series'e çıkan Baker, 5-0 önde oldukları ve "Rally Monkey" nedeniyle lanetlendikleri maçı kaybetmeleriyle hatırlanıyor. Bu, 5-0 önde olan bir takımın kaybettiği ilk World Series maçıydı.

Sene 2022. Baker bu kez Astros'un başında ve takımla ikinci kez World Series oynuyor. Astros henüz 3. inning'in başında 5-0 öne geçmiş. Ne mi oluyor dersiniz? Hemen bakalım.

Astros, Verlander'in üstün performansı sayesinde ilk üç inning'i sayı vermeden kapattı. Phillies ise Nola'nın iyi başlayamamasının ardından üçüncü inning'in sonunda 5-0 geri düşmüştü.  Bu noktada Nola'ya değil, Nola ile müthiş eşleşen Astros oyuncusu Kyle Tucker'a bakmak gerek. İki inning'e de birer home run sığdıran Tucker, takımına tam dört sayı getirmişti!

Kyle Tucker, ikinci home run'ını sopasını fırlatarak kutluyor.


Verlander iyi başlamıştı, ancak kendisi söz konusu World Series olduğunda en afallayan isimlerden biri, nitekim bugüne kadar ikisi Detroit Tigers, biri Houston Astros ile olmak üzere üç kez World Series oynamış, ana pitcher olarak çıktığı tüm maçları kaybetmişti. Aynı kaderin tekrarlanmasından korkuluyordu.

Korkulan başa geldi. Astros'a hızlı bir cevap veren Phillies, sonraki iki inning'i home run olmasa dahi arka arkaya kale vuruşlarıyla geçirdi ve maçı 5-5'e kadar getirmeyi başardı! Burada ne kadar başarılı bir hücum takımı olduklarını yine gördük, özellikle Nick Castellanos'un çok alçaktan gelen bir topu tenis oyuncusu havasıyla karşılaması izlemeye değer.

Bu noktadan sonra maç 9. inning'e kadar durağanlaştı. Nola 4, Verlander 5. inning'in ardından oyundan alındılar. Yerlerine gelen yedek pitcher'lar işlerini iyi yaptılar ve bu periyotta çok az kale vuruşu gerçekleşti. 

Aslında 9. inning'de Astros galibiyet için iyi bir şansa sahipti, nitekim çok kötü bir play-off geçiren Jose Altuve nihayet kendini göstermiş ve ikinci kaleye kadar gelmişti. Jeremy Pena burada maçı bitirebilirdi, sağ kanada kuvvetli bir vuruş yaptı, fakat Castellanos çok iyi bir kurtarış yaparak topu yakalamayı başardı. Seri daha ilk maçtan uzatmalara gidecekti!

Uzatmalarda ise sahneye benim favori isimlerimden biri çıktı: JT Realmuto! 5 sayılık periyotta çok iyi bir iş yapan Realmuto, 10. inning'de home run yaparak takımını 6-5 öne geçirdi. 

Bir catcher olmasına rağmen takımı ofansif anlamda sırtlamayı başaran Realmuto bence maçın kahramanıydı, dördüncü inning'de takıma 2 sayı kazandırmıştı. Catcher pozisyonu epey yorucudur, maç boyunca diz üstünde durmanız ve saatte 100 kilometre hızla gelen topları tutmanız gerekir, bu nedenle çoğu catcher vuruş kısmında çuvallar. Realmuto türünün nadir ve en iyi örneklerinden biri.

Astros'un kalan kısımda sayı bulamamasıyla birlikte maç 6-5 sona erdi, böylece Dusty Baker kariyerinde 2. kez 5-0'dan bir World Series maçı vermiş oldu. Kendisinin şanssızlığı mı diyelim, yoksa Justin Verlander'in halen bir World Series maçında galibiyete ulaşamamasının getirisi mi diyelim bilemiyoruz.

Günü kurtaran adam karşınızda: JT Realmuto!


Seri öncesi değerlendirmesi ve ilk maç yazımız burada son buluyor. Bu akşam takımlar dinlenecek ve Pazartesi akşamı itibariyle seri Philadelphia'ya taşınacak. Dolayısıyla ikinci maç yazısını yayınlamak için boşluğa sahibim, Meksika GP'sini atlattıktan sonra bu boşluğu değerlendirebilmeyi umuyorum.


Umarım bu uzun yazıdan zevk aldınız. Görüşmek üzere!

Yorumlar