2022 World Series 3. maç: Phillies kendi evinde tarih yazdı!

 Herkese merhabalar. Türkiye'deki devasa beyzbol okuyucu kitlesine özürlerimi sunarak başlıyorum, maalesef birtakım sebeplerden ötürü ikinci maç yazısı gelemedi. Bu blogun kaderi de bu zaten, ertelenen yazılar, bitmeyen projeler.

İkinci maçın kısa bir özeti: Astros tarafında geçen seneki World Series'in kaybedilmesinde rol oynayan Framber Valdez tam anlamıyla şov yaptı ve sahada kaldığı 6 inning boyunca sadece 1 sayı verdi. Hücumda ise 2017'ye dönüş vardı, Alex Bregman'ın home run'ı ve Jose Altuve'nin 3 kale vuruşu ile oynaması takım için büyük avantajdı.

Phillies'in ise Zack Wheeler ile istediğini bulamaması, Bryce Harper'ın da son dönemin en kötü maçını geride bırakmasının ardından Astros 5-2 ile galibiyete ulaştı ve seriyi 1-1'e getirdi. Bir diğer detay ise maç boyunca Phillies bir home run bile yapamadı -ki bu durum birazdan çok komik gelecek sizlere.

Yazımızın fotoğrafında Rhys Hoskins olacak. Öyle uygun görüldü.


2022 WORLD SERIES ÜÇÜNCÜ MAÇ: WORLD SERIES, 13 SENE SONRA PHILADELPHIA'YA DÖNDÜ!

Maç aslında bir gün önce oynanmalıydı, fakat malum sonbahar, yağmurun nerede ve ne zaman geleceği belli olmuyor. Maalesef bu kez bir World Series günü, maç saatinde ve Phillies'in stadı Citizens Bank Park'a geldi ve maç bir sonraki güne ertelendi.

Aslında bu durum biraz da öngörülebilir, nitekim Phillies'in oynadığı son 4 World Series'in tamamında üçüncü maç yağmur nedeniyle sekteye uğramış. Diğer üç maçta ufak ertelemeler var, bu kez ise maç direkt iptal ediliyor. Bu durum elbette tüm World Series takvimini de etkiledi.

Maçın Philadelphia'da oynanması şehir için çok şey ifade ediyordu: Fall Classic, 13 senelik aranın ardından, yani Ryan Howard'ın her gelen topu saha dışına gönderdiği, Cole Hamels'ın her attığının strikeout olduğu ve Brad Lidge'in maç kapattığı günlerden bu yana ilk kez Philadelphia'ya geliyordu!

Geleneksel ilk atışı yapmak için de 2008-2009 World Series kadrolarının en önemli dört oyuncusu davet edilmişti, yani Howard, Hamels, Jimmy Rollins ve Chase Utley. O dönem halen "Altın Çağ" olarak anılıyor, yanlış bir tanımlama da değil açıkçası.

Son olarak maçtan önce yılın en iyi savunmacılarına verilen Gold Glove ödüllerinin dağıtıldığını da belirtelim. Her pozisyondan bir oyuncuya verilen ödül, catcher pozisyonunda beklendiği gibi Phillies oyuncusu JT Realmuto'ya gitti. 

Şöyle değişik bir istatistik var.


Üçüncü maçın pitcher kadrosuna bakacak olursak; Astros'ta geçmişte World Series görmüş, hatta kapanış maçını oynayarak takıma şampiyonluk getirmiş Lance McCullers sahadaydı. Normalde kendisini ilk maçta görmeyi bekleyebilirdik fakat Verlander-Valdez ikilisi kendisini rotasyonun gerisine düşürdü.

Phillies'te ise nispeten tecrübesiz fakat kariyer senesini geçirmiş Ranger Suarez vardı. Suarez gerektiğinde yedek pitcher olarak da oynayabilen çok yönlü bir oyuncu, San Diego Padres serisini kapatan isim de kendisiydi. 

Henüz ilk inning'de gençliğin tecrübeyi yendiğini gördük, nitekim Suarez maça çok hızlı başlamış ve tek kale dahi vermemişti, McCullers ise Kyle Schwarber'ı yürütmesinin (vurucunun 4 kötü atışın ardından ilk kaleyi alması) ardından serinin en korkulacak ismi Bryce Harper'a oldukça uzağa gidecek bir home run hediye etmişti! Maç daha başlar başlamaz 2-0'a geldi böylece.

MVP tezahüratları eşliğinde sahanın tam ortasına giden bu home run, seri kazanılırsa Philadelphia spor tarihine büyük harflerle kazınacak.

İkinci inning'e gelindiğinde Suarez'in formunun çok az düştüğünü, fakat eli titremeden kritik anları yönetebilmesi sayesinde durumu kurtardığını gördük, nitekim iki kale vermişti ve herhangi bir yanlış bir anda geri düşmeleri anlamına gelebilirdi. Ancak burada Chaz McCormick'i oyun dışı bırakan Suarez, ikinci inning'i de sayı vermeden kapattı.

McCullers tarafında ise işler trajik bir hal aldı. Harper'ın home run'ı sonrası istikrarsızlaşan pitcher, ilk karşılaştığı oyuncuya, yani Alec Bohm'a bir home run daha verdi ve maç 3-0'a geldi. Sonraki iki oyuncuyu oyun dışı bırakan McCullers, inning'i kapatması gerekirken ne yaptı dersiniz? Bir home run daha verdi! Maç ikinci inning biterken 4-0'a geliyordu!

Unutmak isteyeceği bir maç.


Burada ilk yazıdan aşina olduğumuz bir isme dönüş yapıyoruz: Dusty Baker.

Bir World Series maçında bırak iki inning'de üç home run vermeyi, üç kale vuruşu vermek bile pek kabul edilebilir bir durum değil. Tamam, seri boyunca pitcher'ların dinlenmesi ve daralan rotasyonu mümkün mertebe verimli kullanmak gerekiyor, fakat bazen de cesur kararlara ihtiyaç var. McCullers'ın bir inning daha tutulup sonra oyundan alınması gerekiyordu.

Geçen seneki Braves serisinde de benzer durumları sık sık gördük. Örneğin dördüncü maça çaylak Dylan Lee ile başlayan Braves, işlerin sıkıntıya girdiğini görünce daha ilk inning bitmeden kendisini oyundan alabilmişti, Astros ise vasatı aşamayan Valdez'i 4-5 inning oyunda tutmuştu. Bu bana kalırsa artık Baker'a eksi yazacak bir nokta.

Ancak McCullers oyunda tutuldu ve işin doğrusu sonraki iki inning'i fena da geçirmedi, aynı şekilde Suarez de formuna kavuşmuştu. Bu iki inning boyunca tek bir kale vuruşu görmedik. Pitcher düellosu şeklinde geçen maçları izlemek zaman zaman zevkli olabiliyor.

Maçın koptuğu yer ise beşinci inning oldu. McCullers'ın arka arkaya yedi oyuncuyu oyun dışı bıraktığı seri Jean Segura tarafından bitirildi, bu durumdan faydalanan Schwarber da alışılmış uzun home run'larından birine daha imza atarak maçı 6-0'a getirdi! Fakat trajedi burada bitmedi ve Schwarber'ın hemen arkasından gelen Rhys Hoskins tabuta son çiviyi çakacak home run'ı yaptı: bir World Series maçında 7-0 gibi bir skorla karşı karşıyaydık!

Burada birtakım rekorların kırıldığından bahsetmekte de fayda var: McCullers, "bir World Series maçında beş home run veren ilk pitcher" unvanını kazanmıştı. Phillies ise "bir World Series maçında beş farklı oyuncuyla home run yapan" ilk takım olmasa bile bu başarıyı elde eden yalnızca ikinci takımdı artık!

Oyundan tamamen düşen McCullers inning bitiminde oyundan alındı. Onun gibi tecrübeli bir oyuncu için talihsiz bir maç olmuştu. Talihsiz diyorum, nitekim Astros'un kaderi sürekli yıpratıcı hücum takımlarına denk gelmek. Geçen sene kale vuruşlarını zamansız home run'lar ile besleyen Braves, bu sene ise rakipleri bombardımana tutan Phillies.

McCullers'ın hemen ardından Suarez de oyundan alındı. Üstüne düşeni fazlasıyla yapmış, sıkıntıya girdiği durumlarda dahi gerilmemiş ve Phillies hücumunun performansının hakkını da vermişti. Bana kalırsa Wheeler'ın çuvalladığı bir maçın ardından en kritik görev kendisine düşüyordu, neyse ki yerine getirebildi.

Maçın kalanı olaysız geçti. Astros iki, Phillies ise bir kale vuruşu daha almalarına rağmen iki takım da daha ileri gidemedi, zaten bir World Series maçında 7 sayılık farkın kapanması bu noktada pek olası da değildi. Böylece Phillies, kendi taraftarının önünde tarihi bir galibiyet elde ederek seriyi 2-1'e getirdi!

Bryce Harper. Onu bir kaybeden olarak görenler, yanıldıklarını fazlasıyla anladılar.


Üçüncü maç yazımız böylece sona eriyor. Gelecekte bu maçı "bombardıman gecesi" şeklinde hatırlayacağım, nitekim geçen seneki Braves-Astros serisinde de birçok home run görmüştük ancak bir World Series maçında, hepsi de aynı pitcher'ın elinden çıkan 5 HOME RUN... buna bir daha rastlarsak şanslıyız. 

Dördüncü maç bu gece yine Philadelphia'da oynanacak. Olası bir Phillies galibiyeti şampiyonluğun kapılarını açar, Astros galibiyeti ise hiçbir şeyin bitmediğini gösterir. Bizim temennimiz ise Yordan Alvarez'in işini yapması ve serinin uzaması. Ne kadar ekmek, o kadar köfte.

Yarın sabah dördüncü maç yazısında görüşmek üzere, hoşça kalın!

Yorumlar