World Series 2021: Atlanta Braves şampiyon!

 Herkese merhabalar. Şu anlık son beyzbol yazımı yazıyorum, çünkü World Series dün gece itibariyle sonuçlandı sonuçlandı. Henüz 4. maçta 3-1 üstünlüğü alan Atlanta Braves, 5. maçı kaybetmiş olmasına rağmen hız kesmedi ve Houston Astros'u, Astros'un kendi evinde 7-0 gibi net bir sonuçla mağlup ederek 6 maçta fişi çekti. Braves böylece 1995'ten sonra ilk kez şampiyonluğa ulaştı. Dile kolay 26 sene. Son şampiyon oldukları dönem kadrolarında önceden de bahsettiğimiz efsanevi pitcher'lar, yani Maddux-Smoltz-Glavine üçlüsü vardı. Vurucu olarak yine bir diğer Braves efsanesi Chipper Jones ve Moneyball filminden hatırlayabileceğimiz David Justice gibi oyuncular bulunuyordu. 

Bu sene belki bu üçlü kadar iyi atıcılara sahip değillerdi, fakat 3. ve 6. maçlarda starting pitcher olarak görev alan Ian Anderson ve Max Fried asıl farkı yaratan ve maçın kazanılmasının temellerini atan isimler oldular, ki zaten Max Fried'den bahsedeceğiz. Astros hücumu ise 3. maçta yaşadığı problemi bir kez daha yaşadı; tamamen tıkandı. Bir önceki maç sonunda ölü toprağını attılar dediğimiz Correa ve Bregman, felaket bir seri geçiren Alvarez, hatta serinin buraya gelmesinde en büyük emeğe sahip isim olarak gördüğüm Altuve gibi isimler Braves savunması tarafından bir bir avlandılar. Braves savunmadaki performansı hücumda da gösterince zaferin geleceği kesinleşti. Şimdi maça kısaca bakalım. Diğer maçlarda olduğu gibi uzun özet yazmam bu kez, nitekim şampiyonluk yazısı bu. 

Rays, Dodgers, Astros, Giants gibi takımların arasından sıyrılan Braves şampiyonluğa ulaştı.


Pitcher kadrosu ile başlayalım. Bu seri aşina olduğumuz isimler bir kez daha karşımızdaydı. Braves, ikinci maçta olduğu gibi yine Max Fried ile sahaya çıkacaktı. Fried iyi bir normal sezon geçirmişti, fakat 7-2 kaybettikleri 2. maçta büyük hatalar yaparak maçın kopmasına sebep veren isim olmuştu. Astros ise Luis Garcia ile çıkıyordu. Garcia da 2-0 mağlup oldukları 3. maçta atış yapan isimdi. İki tarafın da bu seride bir mağlubiyet alan pitcher'ları sahne alıyorlardı. İki ismin de iyi bir telafiye ihtiyacı vardı.

İlk inning itibariyle bu telafiyi gerçekleştirecek isim Garcia gibi duruyordu. İki strikeout ile başladı maça. Max Fried ise Altuve'nin vuruş yapmasına engel olamamış, sonrasında da büyük bir savunma hatası sonucu Brantley'nin ilk kaleye ulaşmasına yol açmıştı. Ardından iki strikeout ile durumu telafi etti, fakat Astros kendi evinde moral avantajını elde etmiş "gibiydi".

Fried'den büyük bir hata.


İkinci inning'de de pitcher'ların mücadelesinin tam gaz devam etti, fakat üçüncü inning'de işler değişecekti. Albies Braves adına günün ilk başarılı vuruşunu kaydederek ilk kaleye ulaştı, ardından Rosario'nun base on ball sonucu ilk kaleyi almasıyla Braves iki kaleyi doldurdu. Jorge Soler'e de fırsatı değerlendirmek düştü. Uzun mesafeye çok güçlü bir vuruş gerçekleştirerek World Series'teki 3. home run'ını yaptı Soler. Braves 3-0 üstünlüğü yakalamış, üstelik psikolojik üstünlüğü de eline almıştı, nitekim Garcia home run sonrası hemen oyundan alındı. Framber Valdez ve Alex Bregman ile birlikte serinin en büyük kaybedenlerinden bana sorarsanız.

Maçın kalanında Braves bu üstünlüğü elinden bir an bile bırakmadı. Max Fried mükemmel bir maç geçirerek tam 6 inning sahada kaldı. 6 strikeout gibi iyi bir istatistik yakalamıştı, fakat daha da etkileyicisi: BİR KEZ BİLE BASE ON BALL SONUCU KALE VERMEMİŞTİ. Altuve gibi bir tehlikeyi bertaraf etmeyi de böylece başarmıştı Braves. Üstüne 5. inning'de ilk kale doluyken Dansby Swanson'dan maçın ikinci home run'ı gelmiş, skor 5-0 olmuştu. Aynı inning'in daha ileri kısımlarında Freeman'ın vuruşu sonucu ilk kalede olan Soler çok hızlı bir koşuyla sayıyı alarak durumu 6-0'a kadar getirmişti. Astros'un relief pitcher'ları hiç olmadığı kadar baskı altındaydı ve bu baskıyı kaldırmakta zorlanıyorlardı.

Bu baskının sonucu ise bir diğer home run oldu. Sessiz sakin çok iyi bir seri geçiren Freddie Freeman bu kez sahnedeydi. Skor 7-0'a kadar gelmişti. Braves'in bütün postseason boyunca iyi performans veren iki relief'i, Tyler Matzek ve Will Smith'e düşüyordu artık bütün iş, onlar da gerekeni yapmayı başararak kalan üç inning'i 4 strikeout ile tamamlayarak maçı, dolayısıyla seriyi de bitirdiler. Braves, tüm parçaları başarıyla bir araya getirdiği müthiş bir postseason'u 26 sene sonra ilk şampiyonluğunu elde ederek kapatmayı başarmıştı. Serinin MVP'si ise Jorge Soler oldu. Soler bana kalırsa 3 home run ile açıklanamayacak kadar büyük katkı verdi seri boyunca. Kritik anlarda hep oradaydı, takımı ateşliyor ve eli titremeden maçın her anında aynı performansı verebiliyordu. Ronald Acuna'nın sakatlığı sonrası Soler'i takıma katarak çok iyi iş yaptı Braves gerçekten.

Sezon ortasında hedefsiz Royals'in Braves'e gönderdiği Soler değerini bir kez daha kanıtladı.

Şimdi Braves hakkında kısa kısa konuşabiliriz. Braves'in 90'lardaki başarısını ve genel istikrarını burada anlatmıştım. Maddux-Smoltz-Glavine devrinden sonra MLB şartlarında kısa bir süre fetret devri yaşamışlardı belki, fakat son 4 senedir yeniden istikrar yakalamışlardı. Peki bunu nasıl başardılar?

Bir önceki yazıyla biraz çelişecek de olsa sorunun ilk cevabı olarak başarılı bir "farming" süreci demek istiyorum. Öncelikle farming nedir bahsedelim. Takımların henüz 17-18 yaşındaki bir oyuncuyu alıp, 3-4 sene kendi minör lig takımlarında oynatıp MLB seviyesine hazırlaması diye özetleyebilirim. Farming iki şekilde olur: ya lise draftından iyi oyuncuları bulur seçersiniz, ya da uluslararası arenayı iyi takip eder ve beğendiğiniz oyuncuları kendi sisteminize katarsınız. ABD dışında Küba, Dominik Cumhuriyeti, Venezuela, Japonya gibi ülkelerde de beyzbolun yaygın ve çocukluktan bu yana oynanan bir spor olduğunu düşünürseniz, bu ülkelerden çıkabilecek saklı yeteneklerin haddi hesabı yok. Braves, özellikle farming'den medet umacak bir takım değil, zaten yazının ileri kısımlarında bahsedeceğiz, fakat alttan gelen genç yeteneklerin herkesten önce bulunup yetiştirilmesi daima avantaj sağlar.

Braves'in en başarılı iki oyuncusuna bakalım şimdi: Freddie Freeman ve Ronald Acuna. Freeman, 2007 draftının ikinci turunda Braves tarafından seçilmiş, 4 sene minör liglerde tecrübe kazandıktan sonra takıma alınmıştı. Draft edilmesinden 13 sene sonra, 2020 sezonunun MVP'si olmuştu Freeman. Venezuelalı Ronald Acuna ise 2014'te "uluslararası serbest oyuncu" (yani international free agent, IFA) statüsüyle Braves sistemine katılmış, 2019'da takıma alındığı gibi büyük bir patlama yaparak yılın çaylağı olmuştu. Braves'in diğer başarılı oyuncularına bakalım: Ozzie Albies, bir diğer IFA idi. Austin Riley kendi seçimleriydi. 2015 draftının ilk sıra seçimi Dansby Swanson'ı sadece 1 sene sonra takas yoluyla takıma katmış ve takımın değişmez bir parçası yapmışlardı. Max Fried'i San Diego Padres'in sisteminden almışlardı. Bu dört isim şu anda Braves ile şampiyon oldular. Uluslararası oyuncular konusunda 2017'de bir soruşturma geçirip 13 oyuncu kaybetmeseler belki daha da iyi olabilirlerdi.

Braves'in keşfettiği yeteneklerden sadece birisi. Önümüzdeki yılların en tehlikeli oyuncularından birisi olması bekleniyor. 

İkinci cevap piyasayı çok iyi okumuş olmaları. Bu sene takas döneminde takıma çok iyi üç takviye yaptılar: Eddie Rosario, Jorge Soler ve eski oyuncuları Adam Duvall. Üç isim de hedefsiz takımlarda sessiz sakin gayet iyi hücum performansı gösteren oyunculardı. Braves Ronald Acuna ve Marcel Ozuna gibi iki ismin sakatlığı sonrası oluşan açıkları, karşılığında ciddi kayıplar vermeden başarılı bir şekilde kapattı. Ne kadar başarılı derseniz: Rosario NLCS MVP, Soler World Series MVP'si seçildi dememiz yeterli olacaktır.

Son cevap olarak da Braves'in zaten önceden bahsettiğimiz başarı ve istikrar kültürü diyerek yazıyı noktalayalım. Herhangi bir takımda oturmuş bir kazanma kültürünün olması gerçekten hem seyir zevkini, hem de o takıma duyulan hayranlığı üst düzeylere çıkarabiliyor. Braves bu kimliğini nispeten kötü olduğu dönemlerde dahi korudu, zirveye çıkmak için dibe vurmak yerine usulca beklemeyi seçti.  Ve onlar artık yeniden World Series şampiyonu. Diğer yandan Arizona Diamondbacks, Pittsburgh Pirates gibi yolunu da kimliğini de kaybetmiş kulüplerin hali ortada.

Bu uzun yazıyı okuyan herkese teşekkür ediyorum. Bundan sonra bir süre MLB yazısı gelmez, Aralık başı gibi takımlar rehberi yayınlamayı düşünüyorum. Ama bir süre F1'e odaklanırım gibi duruyor. Şimdilik hoşçakalın!







Yorumlar